't Heuvelland jeet plat !

PROJECTKOOR HEUVELLAND Workshops voor alle aspirant-zangers
Uit: Krantenartikel Dagblad de Limburger d.d. 25-01-2014

Het Projectkoor Heuvelland maakt zich op voor het derde en laatste mega-optreden, op 17 mei in Vaals. Dit keer wordt zo veel mogelijk in het dialect gezongen.

U spreekt geen dialect? U zingt hartstikke vals? Geloof het of niet, voor het Projectkoor Heuvelland is dat dus geen reden om u buiten te sluiten tijdens het mega-concert dat in mei gaat plaatsvinden. De samenwerkende koren houden namelijk op 8 maart een koorscholing in 't Wielderhoes inWijlre, om de meest onervaren zangers bij te spijkeren.

Bestuursleden John Prevoo (Sint Caecilia Gulpen) en Jo Bertholet (Sint Remigius Klimmen) hebben er vertrouwen in: iedereen kan zingen. Daarbij val je als zanger in een koor van bijna driehonderd stemmen niet zo heel erg snel op. Het aantal mannenkoren dat meedoet aan het samenwerkingsproject is inmiddels uitgebreid van zes naar acht, vertellen Prevoo en Bertholet. Zo doen dit keer ook het Koninklijk Mannenkoor Cecilia uit Vaals en het Meerssens Mannenkoor mee. Ook de opzet - samenwerken van mannenkoren uit Valkenburg, Gulpen-Wittem en Vaals om nieuwe leden enthousiast te maken - is geslaagd te noemen. Na het eerste grote concert in Valkenburg klopten ook jongere mannen aan bij de diverse koren. Het leverde nog meer op: een uitwisselingssysteem, waardoor concerten nooit meer afgeblazen hoeven worden omdat een zangpartij niet compleet is. In dat geval is het mogelijk een zanger bij een bevriend koor te 'lenen'.

Natuurlijk zouden de koren ook kunnen fuseren, zoals sportclubs. Toch is dat juist niet de bedoeling van de samenwerking, zegt Prevoo. „Het koor heeft ook een sociale functie in een dorp. Voorbeeld: het mannenkoor CCK in Lemiers luistert jaarlijks tientallen kerkdiensten op in het dorp. Als dat koor zou wegvallen, is het maar de vraag of een ander koor zich geroepen voelt dit over te nemen."

Ook al is er hier en daar sprake van nieuwe aanwas, toch blijven de koren zoekende naar nieuwe mannenstemmen. Vandaar dat het projectkoor nu een campagne lanceert voor het concert 't Heuvelland jeet plat. Naast de workshop staan nog repetities in april op het programma, waarbij dialectklassiekers als Jeniss die laeve en Geul ich wil dich huére de revue passeren. Succes verzekerd, aldus Prevoo. „Mensen zingen graag dialectliedjes mee."

Wie interesse heeft in deelname: zie www.heuvellandkoor.nl